Japán köszörűkő SK11 PRO - 1000 szemcseméretű
Professzionális fenőkő a japán SK11 márkától közepes szemcseméretű #1000 JIS-vel késpengék, vésők, gyalukések és egyebek élezéséhez. A tokként szolgáló állványt a csomag tartalmazza. A kő mérete 210 x 70 x 20 mm. Japánban készült.
A japán vízköszörűkövek kiváló csiszolási teljesítményükről ismertek. A koptató részecskéket a víz nagyon gyorsan lemossa, ami új, éles kristályokat tár fel, és így mindig első osztályú felületet biztosít bármilyen penge csiszolásához. Az őrlés során, i.e."daráló cefre", amely szintén"Nagura" kövek segítségével készíthető. Ez a zagy növeli az őrlési folyamat hatékonyságát. A japán vízköveket csak vízzel szabad kenni, olajjal soha. Ezeket a köveket vízbe áztathatjuk, hogy növeljük az őrlési teljesítményt, de soha ne hagyjuk őket hosszú ideig vízben, ami befolyásolhatja a kristályok kötődését és repedéshez vezethet.
Ennek a fenőkőnek a csomagja egy csúszásmentes állványt is tartalmaz , amely tokként is funkcionál, és a kő csiszolás után azonnal gond nélkül benne hagyható, mivel vízelvezető nyílásokkal rendelkezik a felesleges víz elvezetéséhez.
A köszörűkő tulajdonságai:
✅ JIS szemcse: #1000
✅ Vízkő
✅ Normál köszörüléshez
✅ Tokként is funkcionáló állvány
✅Japánban készült
Melyik durvaságot válasszam?
Egy igazán tompa vagy egyenetlen penge élezéséhez használjon alacsony JIS-számú köveket (japán szemcsés osztályozás). Minél kisebb a szám, annál durvább a kő. A magas JIS számmal rendelkező kövek végső és finom csiszolásra vagy simításra szolgálnak.
- #120 - #600 JIS: tompa és egyenetlen pengékhez
- #700 - #2000 JIS: normál köszörüléshez
- #3000 - #5000 JIS: minőségi pengék finom csiszolásához
- #6000+ JIS: rendkívül finom kövek a karcolások elsimításához vagy eltávolításához
Vízkövekkel való élezés:
A japán vízkővel való megfelelő élezéshez célszerű (a kés és a kő mellett) egy törülközőt és egy vízzel (pl. műanyag) tartalmazó edényt készíteni. Merítse a követ a tartályba körülbelül 10 percre , hogy a kő elegendő vizet szívjon magába. Ezután helyezze a követ egy kendőre, tartsa a kést domináns kezében úgy, hogy a lapos penge maga felé nézzen, és kezdje el az élezést.
A késnek vízszintes helyzetben, a szélességhez képest körülbelül 45°-os szögben kell feküdnie a kövön, magának a pengének pedig 15-20°-os szögben a kő felületén kell feküdnie. A fogantyút tartó kéz mutatóujja a penge hátulján, a másik kéz három ujja pedig a penge oldalán feküdjön. Ügyeljen arra, hogy ne sértse meg magát a kezelés során.
Ezzel a fogással egyenletes mozdulatokkal mozgassa a pengét a kő teljes felületén körülbelül 30-szor. A kő felületén iszapszerű folyadék kezd képződni - ne törölje át ezt a folyadékot az őrlések között, mert növeli az őrlési folyamat hatékonyságát. Ha a kő elkezd kiszáradni csiszolás közben, kefélje át ismét egy kevés vízzel.
A folyamatot többször meg kell ismételni, hogy az egész penge egyenletesen élesedjen. Az élezés után mossa le a kést és a követ vízzel, szárítsa meg törölközővel és tárolja száraz helyen.